Kategorie:
Spośród ponad 1200 odmian arbuza uprawianych na całym świecie żadna nie jest droższa i bardziej popularna niż słynny czarny arbuz Densuke.
Uprawiany tylko na północnej wyspie Hokkaido w niewielkich ilościach, rzadko przekraczających 100 sztuk rocznie, Densuke uważany jest za jeden z najrzadszych arbuzów na świecie. To nie jest rodzaj owoców, których można by się spodziewać na rynku lub w sklepie spożywczym.
Zamiast tego nieliczne owoce dostępne każdego roku są licytowane na aukcji z najwyższą ofertą na bardzo oczekiwanych wydarzeniach, za setki, a nawet tysiące dolarów. Najdroższy arbuz Densuke w historii został sprzedany na aukcji w 2019 roku za 750 tys. jenów japońskich (6 tys. dolarów).
Ceny spadły w ciągu ostatnich dwóch lat z powodu pandemii Covid-19, ale czarny arbuz pozostaje zdecydowanie najdroższą odmianą na świecie.
Znane ze swojej czarnej i błyszczącej powierzchni, arbuzy Densuke mają chrupiący miąższ, wyższy poziom słodyczy niż inne odmiany arbuza i mniej nasion. Ci, którzy mieli szczęście spróbować tego owocu, twierdzą, że smakuje jak arbuz, a nawet dużo lepiej.
Chociaż rzadkość odmiany zdecydowanie wpływa na cenę arbuzów Densuke, warto zauważyć, że ostateczna cena odzwierciedla również ilość czasu i poświęcenia włożonego w ich uprawę.
Chociaż pierwsze kilka partii rocznych zbiorów przynosi najwyższe ceny na aukcjach owoców, arbuzy Densuke można zwykle kupić za około 250 dolarów za owoc, co w większości krajów nadal jest powalającą kwotą za pojedynczy owoc.
Podobnie jak większość innych luksusowych przedmiotów, arbuzy Densuke są pakowane w pięknie zaprojektowane sześcienne kartony i są dostarczane z certyfikatami pochodzenia, ponieważ dowód autentyczności jest bardzo ważny. Najczęściej wręcza się je jako prezenty, aby wyrazić szacunek, wdzięczność i podtrzymać relacje.
Nie jest jasne, dlaczego arbuz Densuke nie jest jeszcze rozpowszechniony poza Japonią, ale według magazynu The Gardener nasiona stają się dostępne w handlu w Europie i Ameryce Północnej.
Skomentuj