Czy pokarm, na którym siadają muchy, jest bezpieczny dla ludzi?

Kategorie: 

youtube.com

Z początkiem wiosny życie budzi się do życia. Dotyczy to także owadów, zwłaszcza much, które często stają się przyczyną zepsutego pikniku. Stworzenia te są znacznie bardziej niebezpieczne niż myślimy.

 

 



Muchy są nosicielami dwustu różnych rodzajów szkodliwych bakterii. Ich ulubionymi siedliskami są kał i zgniłe jedzenie. Nawet, jeśli mucha uderzona klapką, wpadnie na kanapkę to już za późno, aby smaczna kromeczka była zdatna do spożycia.



Eksperci w dziedzinie zwalczania szkodników przypominają, że w tysiącach maleńkich włosków na ciele muchy występują bakterie, które stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia człowieka. Roznoszą się one w błyskawicznie przy każdym kontakcie z żywnością.



Muchy to najbardziej niebezpieczni domokrążcy, wywołujący infekcje w postaci wielu chorób, w tym szczególnie chorób jelit. Mucha domowa jest głównym przekaźnikiem chorób pasożytniczych i zakaźnych, tj. tyfus, czerwonka, cholera, salmonella i tak dalej.


Muchy prawie zawsze infekują produkty, z którymi wchodzą w kontakt. Najlepszym sposobem, aby uchronić się przed niebezpieczeństwem, to odciąć i wyrzucić część jedzenie, gdzie intruz przysiadł.

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen



Skomentuj