Czy jedzenie kiełbasy i parówek naprawdę może powodować raka?

Kategorie: 

youtube.com

O zastosowaniu produktów mięsnych, takich jak różne kiełbasy i parówki, wielokrotnie negatywne opinie wyrażali lekarze. Czy to prawda, że miłośnicy kiełbas i parówek muszą bać się raka?

 



Publikacja w czasopiśmie European Journal of Cancer przedstawiła odpowiedź naukowców na konkretne pytanie. Specjaliści z Uniwersytetu w Glasgow przeprowadzili badanie problemu jedzenia przetworzonego mięsa, aby dowiedzieć się, czy miłość do kiełbasy i parówek może powodować problemy onkologiczne, pisze Medikforum.



Na podstawie analizy danych pochodzących od 260 tys. kobiet w średnim wieku, naukowcy doszli do wniosku, że przetworzone mięso faktycznie zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów złośliwych - w szczególności zwiększa ryzyko raka piersi.



Naukowcy doszli do wniosku, że jeśli spożywasz tylko trzy plasterki boczku lub dwie kiełbasy tygodniowo, prawdopodobieństwo zachorowania na raka piersi wzrasta o 15%. Innymi słowy, ryzyko zachorowania na raka piersi staje się bardziej znaczące, gdy spożywa się nawet 9 gram przetworzonego mięsa na tydzień.



Wcześniej naukowcy stwierdzili, że regularne stosowanie kiełbas i parówek zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, a także cukrzycy. Jednocześnie lekarze zauważyli, że najbardziej znaczącą szkodę dla organizmu mają składniki używane w procesie przetwórstwa mięsa i wytwarzania z niego różnych produktów - nadmiaru soli i składników chemicznych obecnych w postaci środków konserwujących i wzmacniaczy smaku.
 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen



Skomentuj