Czerwone jabłka znikają z powodu zmian klimatu

Kategorie: 

Źródło: youtube.com

W sklepach można znaleźć zielone i żółte jabłka, ale to te czerwone są zwykle najbardziej poszukiwane. Wydaje się, że wkrótce znikną one całkowicie z rynku z powodu zmian klimatu.

 

 

Naukowcy odkryli, że kolor jabłka zależy od poziomu ekspresji niektórych genów w skórce. David Kaney, badacz roślin i żywności w Nowej Zelandii, wyjaśnił, że zestaw enzymów działa razem, aby przekształcić niektóre cząsteczki w pigmenty zwane antocyjanami. Poziomy tych enzymów są kontrolowane przez białko, które reguluje gen ekspresyjny - tak zwany MYB10. Dlatego im więcej MYB10, tym bardziej czerwona skórka.

 

Temperatura musi pozostać niska, aby uzyskać całkowicie czerwone jabłko, a jeśli wzrośnie powyżej 40 stopni Celsjusza, poziom MYB10 i antocyjanów spada. Rolnicy uważają, że wraz ze wzrostem temperatury czerwone jabłko staje się coraz trudniejsze do wyhodowania.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen



Skomentuj