Codziennie jemy truciznę! Jak odróżnić naturalne pomidory od tych z GMO...

Kategorie: 

youtube.com

Pomimo ogromnego niezadowolenia wśród konsumentów, wiele firm nadal produkuje i promuje produkty z GMO. Niektóre kraje próbują chronić się przed genetycznie modyfikowanymi uprawami, wprowadzając specjalne etykiety na produktach i sprzedając swoje towary za grosze poniżej kosztów wytwarzania.

 



Rodzi się pytanie, dlaczego w takim razie są tworzone te kontrowersyjne produkty? Chodzi o to, że pierwotnie uprawa tych roślin miała pomóc w zwalczaniu głodu w Afryce, ale te biedne kraje bronią się przed innowacyjną żywnością i zakazały importu GMO, wychodząc z założenia, że bezpieczniej dla zdrowia jest głodować.


 
Jak wybierać pomidory? Niestety, identyfikacja produktów z GMO prowadzona jest tylko w specjalistycznych laboratoriach. Niemniej jednak, każdy kupujący powinien wiedzieć, że ponad 40% warzyw i owoców jest genetycznie zmodyfikowana. GMO można dość łatwo odróżnić od naturalnej żywności – genetycznie zmodyfikowane owoce zachowują świeżość przez długi czas, nie siadają na nich owady i długo zachowują doskonałą formę.



Jeśli widzisz ogromne, błyszczące, okrągłe pomidory bez jakichkolwiek wad, to powinieneś się chwilę zastanowić. Najlepszym wskaźnikiem naturalnych owoców i warzyw będzie ich lekkie nadpsucie. Owoce i warzywa GMO nie tracą swojego kształtu i nie puszczają soku. Jedynym produktem, który nie był modyfikowany, jest gryka. Warto więc pomyśleć o stosowaniu kaszy w zdrowym odżywianiu i domowym menu.
 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen



Skomentuj