Chipsy z meduz zastąpią wkrótce te ziemniaczane

Kategorie: 

youtube.com

Ze względu na globalne ocieplenie i malejącą liczbę morskich drapieżników w populacjach meduz obserwowana jest eksplozja demograficzna. Naukowcy zachodzą w głowę i wymyślają różne sposoby, które mogłyby kontrolować liczbę tych stworzeń. Tak więc ostatni na przykład, opracowano specjalne roboty do zabijania meduz.

 



Jednak zamiast tego, pożądane jest, aby parzydełkowce mądrze zagospodarować. Mie Thorborg Pedersen z University of Southern Denmark wymyśliła nowe zastosowanie dla meduz, opracowując nową metodę, która sprawia, że te stworzenia przetwarzane są w chipsy.



I choć suszone meduzy konsumowano wcześniej w krajach azjatyckich, to ich przygotowanie do jedzenia trwało od 30 do 40 dni. Poza tym, wysuszony produkt miały strukturę chrząstki i były mocno przesolony.



Innowacja Pedersen polega na tym, że meduzy są nasączone alkoholem, który wyciąga z nich całą wodę. Proces trwa tylko kilka dni. Po całkowitym odparowaniu alkoholu, meduzy są suszone. W rezultacie powstają „meduzowe chipsy” i choć nie posiadają żadnego smaku, Pedersen uważa, że produkt ma potencjał żywnościowy i gastronomiczny.

Źródło:
http://www.taste-for-life.org/node/189
http://www.sdu.dk/en/om_sdu/fakulteterne/naturvidenskab/aktuelt/2017_07_04_crisp_jelly
http://www.vesti.ru/doc.html?id=2915140
 

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen



Skomentuj