Borówka zmniejsza ryzyko chorób sercowo - naczyniowych

Kategorie: 

Źródło: youtube.com

Borówka zmniejsza ryzyko chorób sercowo - naczyniowych poprzez zwiększenie przepływu krwi i utrzymanie elastyczności tętnic. Wymagana ilość to jedna filiżanka - 150 g jagód dziennie. Zmniejsza to ryzyko chorób układu krążenia o 12 - 15 procent.

 

 

Naukowcy z University of East Anglia badali wpływ jagód na 138 osób z nadwagą lub otyłością. Wszyscy pacjenci byli w grupie wiekowej od 50 do 75 lat z zespołem metabolicznym, czyli połączeniem wysokiego cukru, wysokiego ciśnienia krwi i otyłości.

 

Uczestnicy badania otrzymywali codziennie 150 gramów jagód, 75 gramów liofilizowanych jagód lub fioletowego placebo. Borówka zawiera antocyjany, które poprawiają niektóre wskaźniki stanu serca i naczyń krwionośnych. Poprzednie badania wykazały również, że jagody zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób serca.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen



Skomentuj