Bazylia może spowalniać chorobę Alzheimera

Kategorie: 

Źródło: youtube.com

Należy zauważyć, że fenchol nadaje bazylii jej aromatyczny smak i znacznie zmniejsza ryzyko powstawania płytki amyloidowej i śmierci neutronowej w mózgu.

 

 

Eksperci z University of South Florida odkryli, że liście słodkiej bazylii zawierają naturalny fenchol, który może chronić przed rozwojem choroby Alzheimera. Okazało się, że pobudza receptor dla wolnych kwasów tłuszczowych, które odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia mózgu.

 

Praca została opublikowana w czasopiśmie naukowym Frontiers in Aging Neuroscience. Naukowcom udało się odkryć działanie bazylii w wyniku obserwacji interakcji mózgu i jelit na poziomie molekularnym. Wykazali, że receptor FFAR2 jest aktywowany przez krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe z jelita.

 

Okazuje się, że fenchol nadaje bazylii jej aromatyczny smak i znacznie zmniejsza ryzyko powstawania blaszek amyloidowych i śmierci neutronowej w mózgu. Naukowcy wstępnie przetestowali 144 tys. innych i zmniejszyli próbkę do 15 ludzi, aby zweryfikować właściwości lecznicze związku i jego wpływ na FFAR2.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen



Skomentuj