pisklęta

Na Antarktydzie masowo giną pisklęta pingwinów

poniedziałek, 16 październik, 2017 - 09:51
Pisklęta pingwinów Adéli umierają z głodu. Naukowcy biją na alarm. Zagrożona jest populacja, licząca 36 tys. sztuk, która żyje na wschodzie Antarktydy. Pingwiny białookie giną masowo. Wynika to z faktu, że dorosłe osobniki zmuszone są do odbywania długich podróży w celu zdobycia pożywienia dla swojego potomstwa. Wiele młodych pada w oczekiwaniu na jedzenie.

Dlaczego pisklęta symulują głód?

poniedziałek, 21 listopad, 2016 - 10:02
Pisklęta zawsze witają wracających do gniazda rodziców szeroko otwartymi dziobami i trzepotaniem skrzydeł. Wydają przy tym piskliwe dźwięki, pokazując, jak bardzo są głodne. Nie mogą zawieść „własnego brzucha” i biorą wszystko, co przyniesie mama lub tato. Małe ciągle żądają jedzenia i pokaz ten trwa nieskończenie.
Subskrybuj zawartość