Listopad 2019

Na co nie zachorujemy, spożywając twaróg

Osteoporoza jest jedną z najpoważniejszych chorób dla ludzi. Jak zapobiegać pojawianiu się niebezpiecznych chorób, stosując w diecie produkty takie jak twaróg.

 

Dlaczego występuje osteoporoza? Jest to choroba, która powoduje, że nasze kości są niezwykle kruche, co prowadzi do licznych złamań wszystkich kończyn. W przypadku osteoporozy gęstość mineralna kości jest znacznie zmniejszona. Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Hanowerze wymyślili wiele przyczyn objawienia się tej choroby.

 

W młodym wieku wielu nie zwraca należytej uwagi na swoje zdrowie, spożywając dużą ilość alkoholu, tytoniu i żywności niskiej jakości, tj. fast food. Ponadto w warunkach miejskich wszyscy ludzie przyzwyczajają się do braku aktywności, dzięki czemu liczne choroby mają okazję podstępnie niszczyć wiele istnień. Po 45 latach produkcja niektórych hormonów niezbędnych dla naszych kości jest zmniejszona w ludzkim ciele. Większość ludzi nawet nie myśli o równowadze pierwiastków śladowych w ciele, a następnie cierpi na ich niedobór.

 

Naukowo udowodniono, że czynnikiem zapobiegającym pojawieniu się osteoporozy jest poprawna i zbilansowana dieta. Lekarze zalecają spożywanie wyłącznie naturalnych produktów i porzucenie konserwantów zawartych w wielu produktach. Konserwanty zakłócają wchłanianie składników odżywczych w organizmie i przyczyniają się do szybkiej eliminacji wapnia, który jest niezbędny do utrzymania tkanki kostnej. Jakie pokarmy zawierają śladowe minerały ważne dla kości? Oczywiście twaróg, mleko, ser i inne produkty mleczne, ale także drób, owoce, warzywa, rośliny strączkowe i różne zboża.

 

Ale dlaczego ser wiejski jest najważniejszy? Wśród elementów zawartych w twarogu są m. in. witamina B12, która pomaga w funkcjonowaniu układu nerwowego; witamina B2, która jest odpowiedzialna za metabolizm; witamina A, która jest przydatna przy produkcji komórek odpowiedzialnych za układ odpornościowy i wygląd skóry.

 

Zdrowa osoba może jeść twaróg o każdej porze dnia, ale zawsze należy zwracać uwagę na codzienną rutynę i osobiste preferencje. Ponieważ twarożek jest bogaty w białko, które jest długo wchłaniane przez organizm, ten produkt najlepiej nadaje się na śniadanie. Jeśli chcesz jeść twaróg, zwróć uwagę na jego zawartość tłuszczu. Może on wpływać na trzustkę, przeciążając ją dużą ilością sodu.




Kto nie powinien spożywać kiszonej kapusty

Kapusta kiszona jest uważana za bardzo przydatny, zdrowy i pożyteczny produkt, ale nie jest zalecana dla niektórych grup ludzi ostrzega dietetyk Natalia Kruglowa.

 

 

Kapusta kiszona może zaszkodzić ludziom z nadciśnieniem i zaburzeniami metabolicznymi. Jest tak, ponieważ zawarta w niej sól może powodować wysokie ciśnienie krwi. Ponadto zatrzymuje płyny w ciele, co może prowadzić do obrzęku.

 

Kruglowa zauważa, że osoby z chorobami żołądka i jelit powinny również unikać tego produktu, ponieważ jego stosowanie może powodować obrzęk i wzdęcia. To jedzenie nie jest zalecane dla kobiet karmiących piersią, ponieważ kapusta może powodować problemy żołądkowe u dziecka.

 

Ludzie, którzy mają tendencję do zatrzymywania płynów podczas spożywania soli, mogą jednak jeść kapustę kiszoną, mając na uwadze inne produkty spożywcze zawierających sól.

 

„Nie trzeba całkowicie wykluczać kiszonej kapusty z menu, ale jednocześnie należy spożywać mniej innych słonych potraw” - tłumaczy dietetyk.

 




Osłom grozi masowe wyginięcie

Najnowsze badanie populacji osłów wykazało, że świat może stawić czoła masowemu wyginięciu tych zwierząt w związku z handlem skórami na dużą skalę.

 

 

Doniesiono, że populacja zwierząt gwałtownie spadła w ciągu ćwierć wieku. Badanie szacuje, że 4,8 miliona osłów, ponad 10% ze wszystkich 44 milionów, umiera każdego roku, aby zaspokoić potrzeby przemysłu garbarskiego. Ponadto niektóre części osła są używane w tradycyjnej medycynie chińskiej.

 

Żółć osła ma działanie terapeutyczne na zawroty głowy, krwawienie i bezsenność. Kilka krajów afrykańskich już zakazało eksportu do Chin, w tym Niger, Uganda i Burkina Faso. Inne kraje, w tym Kenia i Republika Południowej Afryki, dużo inwestują i zwiększają eksport skór osłów.

 




Ludzie, którzy lubią pikantne potrawy, żyją dłużej

Nie dążcie do tego, aby odłożyć na bok pikantne jedzenie. Naukowcy są pewni, że jest to dobre dla zdrowia.

 

 

Ostatnie badania potwierdziły, że ludzie, którzy lubią pikantne potrawy, żyją dłużej. Naukowcy zebrali dane od ponad 16 tys. Amerykanów w ciągu 23 lat.

 

Okazało się, że ludzie, którzy często jedli pikantne potrawy, mieli niższą śmiertelność na poziomie 21%. Pikantne potrawy sprawiają, że mózg wytwarza więcej serotoniny, hormonu szczęścia. Pomaga radzić sobie ze stresem, depresją i złym nastrojem.

 

Głównym składnikiem gorących przypraw jest kapsaicyna, która ma wiele przydatnych właściwości. Na przykład kapsaicyna zmniejsza ryzyko chorób serca i poprawia trawienie, a także zwalcza niektóre rodzaje otyłości.

 

Kapsaicyna znana jest ze swoich właściwości przeciwbólowych i wiadomo, że z powodzeniem tłumi impulsy nerwowe. Dlatego ta substancja jest jednym z najważniejszych składników kremów przeciwbólowych.

 

Wielu lekarzy uważa kapsaicynę za skuteczną broń w walce z rakiem prostaty, ale jeśli masz problemy z trawieniem - uważaj, aby nie dać się zwieść pikantnym potrawom, szczególnie na pusty żołądek.

 




W przypadku których chorób surowo zabronione jest spożywanie buraków

Buraki są uważane za bardzo przydatne warzywo, ale w przypadku niektórych chorób lepiej odmówić ich spożywania. Komu więc mogą zaszkodzić buraki?

 

Buraki są znane ze swoich właściwości poprawiających kondycję mięśni, utrzymujących napięcie, chroniące przed wzrostem ciśnienia i nadciśnienia. Istnieją jednak przeciwwskazania dla ludzi, którzy cierpią na zapalenie żołądka o wysokiej kwasowości.

 

Buraki zwiększają ilość kwasu solnego w soku żołądkowym, a jeśli jesz surowe buraki w obecności zapalenia żołądka o wysokiej kwasowości, „może to powodować poważne, a nawet nieodwracalne szkody”. W takiej sytuacji możliwy jest nie tylko ból brzucha i długotrwałe leczenie, ale także operacja.

 

Kolejna cecha buraków - burak zawiera dużo cukru. Z tego powodu nie powinien go stosować osoby z cukrzycą i stanem przed cukrzycowym.

 

Ze względu na zdolność buraków do wzmocnienia działania przeczyszczającego, może być on  niepożądanym produktem dla osób podatnych na zaburzenia jelitowe i biegunkę.

 

W przypadku kamicy, buraki mogą również zaszkodzić. Spowalniają usuwanie soli z organizmu. W związku z tym zwiększa się prawdopodobieństwo obrzęku, a także procesów zapalnych i bólu w stawach.

 

Burak wpływa również na problemy związane z nerkami. Zawiera substancje, które prowadzą do tworzenia się kamieni w tym narządzie.

 




Brak tlenu daje korzyści komórkom nowotworowym

Najnowsze badanie wykazało, że komórki rakowe mają przewagę, jeśli znajdują się w środowisku beztlenowym. Brak tlenu stymuluje rozprzestrzenianie się lub przerzuty nowotworów w całym ciele, informuje MedikForum.

 

 

W nowym badaniu naukowcy ze Stanów Zjednoczonych odkryli, że komórki nowotworowe narażone na środowisko beztlenowe, to znaczy pozbawione dostępu do tlenu, mają pewne zalety w niszczeniu otaczających tkanek i przeżywaniu w krwioobiegu, a to przyczynia się do większego ryzyka przerzutów. W eksperymentach wykorzystano komórki pobrane z ludzkiej tkanki piersi i mysich modeli raka piersi. Autorzy eksperymentu śledzili los komórek w systemach dwu- i trójwymiarowych w tkankach laboratoryjnych i żywych zwierzętach.

 

Ustalono, że komórki poddane niedotlenieniu lub wyjątkowo niskiemu poziomowi tlenu mają czterokrotnie wyższą zdolność do przerzutów do odległych tkanek niż komórki złośliwe, które występowały w normalnych warunkach tlenowych. Ponadto udowodniono, że komórki w środowisku beztlenowym mają sześciokrotnie wyższą zdolność do tworzenia przerzutów w płucach. Głód tlenu poprawia więc ich właściwości przerzutowe.

 

Brak tlenu powoduje, że komórki rakowe są bardziej agresywne. Odkrycie to może przekształcić współczesną onkologię i stać się podstawą do nowych badań, podczas których naukowcy wpłyną na komórki rakowe z dużymi dawkami tlenu. Możliwe, że pomoże to zmniejszyć ich aktywność i zapobiegnie szybkiemu tworzeniu przerzutów.

 




Biała trufla została sprzedana za 120 tys. euro

Biała trufla o wadze nieco ponad 1 kg została sprzedana na 20 aukcji w Albie za 120 tys. euro, tj. około 120 euro za gram. Aukcja została zorganizowana wspólnie z Moskwą, Singapurem i Hongkongiem, skąd pochodzi kupujący. Cena tej ekskluzywnej trufli nie odpowiada cenie rynkowej około 375 euro za 100 g na rynku Alba.

 

Przez 88 lat w Piemoncie odbywały się duże targi białych trufli. Przedmiotowa aukcja odbyła się również w jej ramach. Tradycyjnie wpływy z aukcji Alba, która w tym roku wyniosła 420 tys. euro, są przeznaczone na cele charytatywne. Pieniądze otrzyma Hong Kong Institute for Matnal Choice, który wspiera dzieci bez rodzin i młode matki w trudnej sytuacji, a także Centrum Dmitrija Rogaczowa w Moskwie, który specjalizuje się w badaniach nad rakiem u dzieci.

 

Chociaż cena rynkowa białej trufli w tym miesiącu wzrośnie o 50% - z 250 euro do 373 euro za 100 g, ten rok nie jest rekordowy. W 2012 r. cena wynosiła 500 euro na 100 gramów, a w 2017 r. 450 euro za próbki o średniej wadze 20 gramów.

 




W Zatoce Meksykańskiej nurkowie znaleźli zęby gigantycznego rekina

Szczątki liczą ponad 2,5 miliona lat. Podczas eksploracji dna Zatoki Meksykańskiej u wybrzeży Jukatanu nurkowie znaleźli niesamowite przedmioty. Okazało się, że jest to kilkanaście, a dokładnie piętnaście sztuk, zębów rekina, bądź rekinów. Według ekspertów szczątki należą do megalodona.

 

 

Odkrywcy tłumaczą, że wszystkie zęby zostały odciśnięte na ścianach lejka, które powstały po zatkaniu wapiennej jaskini Khos. Nazwa jaskini, warto zauważyć, oznacza słowo „rekin”. Położenie groty znajduje się w pobliżu miasta Merida, które jest stolicą stanu.

 

Odkrycie jest bezpośrednim dowodem na to, że przedmiotowe terytorium było dnem oceanu dwa i pół miliona lat temu. Merida została założona w szesnastym wieku w miejscu zrujnowanego miasta Tho, w którym mieszkali przedstawiciele Majów.

 

Wstępne analizy wykazały, że ​​zęby należały do ​​megalodona. Oprócz zębów nurkowie znaleźli ludzkie kości, należące do młodego człowieka.




Chorwacki piłkarz otrzymał czerwoną kartkę za zabicie kury

Chorwacki piłkarz Ivan Gazdek znalazł się w centrum skandalu po meczu w jednej z niższych lig Chorwacji.

 

Podczas oficjalnego meczu NK Jelengrad  z Jasenovac 23-letni Gazdek przegonił kury z boiska i zabił jedną z nich na miejscu na oczach kibiców. Następnie gracz przerzucił zwłoki ptaka przez ogrodzenie. Sędzia natychmiast wyciągnął czerwoną kartkę i ukarał gracza za okrutne zachowanie.

 

Sam piłkarz wyjaśnił swoje postępowanie w następujący sposób:

 

 „Kury stale wychodziły na boisko. Na polu było pełno drobiu, co jest niedopuszczalne. Podbiegłem do ptaków, aby je pogonić, kopnąłem i przypadkowo zabiłem jedną kurę. Sędzia przyszedł i pokazał mi czerwoną kartkę. Uwierz mi, nie celowo zabiłem tego kuraka. Mam psa, dwa koty, miałem też papugę, która niedawno zmarła. Przeprosiłem właściciela, napisałem list i wysłałem mu nowego kurczaka”.

 




Czy mleko indyjskich krów może zawierać złoto?

Internet jest bardzo rozbawiony oświadczeniem szefa BJP Bengalu Zachodniego Dilipema Ghoshema, który twierdzi, że mleko krów indyjskich zawiera złoto. Podczas wystąpienia w dzielnicy Burdwan Ghosh polityk powiedział, że „cechą indyjskiej krowy jest to, że jej mleko zawiera złoto. To dlatego kolor mleka jest żółtawy”.

 

 

Podczas swojego przemówienia Ghosh uzasadnił również swoją „złotą” opinię o mleku krowim i dodał:

 

„Indyjskie krowy posiadają garby, których nie mają inne krowy. Obca krowa ma prosty grzbiet, jak bizon. Garb ma tętnicę, zwaną „swarnanari” (złota tętnica). Kiedy pada na nią światło słoneczne, powstaje złoto.”

 

„Więc tekstura zmienia kolor na żółty lub złoty. To mleko ma właściwości zapobiegawcze. Człowiek może przeżyć spożywając tylko ten rodzaj mleka. Nie musisz jeść nic innego. To kompletne pożywienie” – powiedział Ghoshem.

 

W Internecie trudno było zrozumieć logikę oświadczenia Ghosha i wymyślono zabawne komentarze.

Dilip Ghosh powiedział również podczas swojego przemówienia, że krowa to nie jest kawałek złota i„obrzydliwym przestępstwem jest obrażanie, zabijanie krów i jedzenie wołowiny w świętej ziemi Indii. Takie zachowania będziemy postrzegać jako antyspołeczne”.